Op naar het volgende koophuis: meer mensen groeien door

Makelaars hebben het druk. Het aantal verkochte huizen bereikt langzaam weer het niveau van voor de crisis. Het einde van de malheur is daarmee wel aangetoond. Wie kopen al die huizen? Voornamelijk mensen die al een koopwoning hadden, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IG&H. De doorstromers pakken door.

Van alle hypotheken die het afgelopen kwartaal werden afgesloten, ging zo'n 53% naar mensen die eerder in een koophuis woonden. De overige 47% zijn starters en mensen die niet verhuisden, maar hun bestaande hypotheek ergens anders goedkoper kregen; de oversluiters.

Doorstromer maakt carrière

Huizenbezitters zoeken het ook hogerop. Vroeger sprak men van een wooncarrière. Je koopt eerst een goed betaalbare starterswoning en door waardevermeerdering of een hoger inkomen, groei je door naar een duurder huis.

Dat carrière maken zie je terug in de cijfers. De gemiddelde hypotheeksom van een starter bedraagt ongeveer € 210.000, terwijl de gemiddelde hypotheek van een doorstromer bijna een ton hoger uitkomt: € 308.000.

Starter kind van de rekening?

Huiseigenaren hebben het goed. Het bezit wordt meer waard en de maandelijkse lasten zijn laag. Jonge mensen die hun eerste huis nog moeten kopen, krijgen het echter steeds moeilijker. De huizenprijzen lopen op en het maximale leenbedrag daalt.

In 2018 heeft een starter ruim € 15.000 aan spaargeld nodig om de bijkomende kosten voor een gemiddeld huis te betalen. Denk dan aan de overdrachtsbelasting, de notaris- en advieskosten. Hulp van ouders wordt zo bijna onvermijdelijk.

Hypotheek weer wat vaker bij de bank

IG&H onderzocht ook waar mensen hun hypotheek sluiten. Lange tijd verloren de grote banken terrein aan verzekeraars en pensioenfondsen, maar die trend is eindig. Banken werden weer populairder onder kopers.

Waar ligt dat aan? Volgens het onderzoeksbureau onderscheiden hypotheekverstrekkers zich heel moeilijk van elkaar. De 10 aanbieders met de laagste hypotheekrentes liggen met hun tarieven vaak maar 0,1% of 0,2% uit elkaar. Bij zulke kleine verschillen profiteren banken weer van hun bekende naam. 

Verwacht meer service van je hypotheekverstrekker

Een lage hypotheekrente vind je bij heel veel partijen. Banken en andere hypotheekverstrekkers zullen daarom moeten innoveren om aantrekkelijk te blijven. Bijvoorbeeld door nog meer service te verlenen, vindt IG&H.

Online de status van de hypotheek inzien en wijzigen bijvoorbeeld, dat kan nu nog maar bij een paar hypotheekverstrekkers. Andere handigheidjes, zoals direct het effect berekenen van een extra aflossing of de boete bij oversluiten, worden nog nergens aangeboden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie