Zorgverzekeringen vergelijken: zo doe je dat

Het promoten van zorgverzekeringen is in volle gang. Via internet, TV en radio proberen zorgverzekeraars de aandacht te trekken. ‘Kom vooral bij mij’, is de boodschap. Alle mogelijkheden maken het lastig om een zorgverzekering te vinden die past bij jouw situatie. Met de volgende tips ben je beter voorbereid en kun je een weloverwogen keuze maken.

Bij zorgverzekeringen vergelijken komt meer kijken dan alleen de laagste premie. Het gaat ook om welke zorg jij vergoed krijgt, wat de hoogte van de vergoeding is, bij welke ziekenhuizen en zorgverleners je terecht kunt en of je je eigen risico verhoogt of niet. Duizelt het je al? Neem de tijd voor een goede voorbereiding. Je zult zien dat vergelijken dan al eenvoudiger is.

1. Zet je zorgbehoeftes op een rij

Maak een overzicht van de zorg die je in 2017 nodig denkt te hebben. Je kunt weliswaar niet exact voorspellen op welke zorg je daadwerkelijk een beroep moet doen. Als je er goed voor gaat zitten, kom je toch vaak een aardig eind. Daarbij kun je denken aan: medicijnen, behandeltraject bij medisch specialist, gebitsproblemen of beugel,  fysiotherapie, alternatieve therapieën en zwangerschap.

Heb je een lijstje gemaakt? Dan kun je opzoeken welke zorg vergoed wordt door de basis zorgverzekering. Dit is bijvoorbeeld huisartsenzorg en ziekenhuiszorg.

2. Aanvullende verzekering nodig of niet

Heb je zorgbehoeftes die niet onder de basis vallen? Vaak gaat dat om de tandarts en orthodontist, brillen en contactlenzen of extra fysiotherapie. Voor deze zorg kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Vaak krijg je echter van je verzekeraar niet de volledige zorgkosten vergoed. Bereken daarom eerst of je de kosten voor die specifieke zorg zelf kunt betalen en schat het risico in dat je echt kosten maakt. Een jaar lang premie betalen kan in sommige gevallen een minder logische keus zijn.

3. Bepaal je basis zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht een basis zorgverzekering te hebben. De dekking daarvan is bij elke verzekeraar hetzelfde. Wel heeft elke verzekeraar verschillende soorten basis zorgverzekeringen. Dat heeft te maken met de keuzevrijheid van zorgverleners. Welk type zorgverzekering het wordt, is aan jezelf.

Houd er rekening mee dat je een deel van de zorgkosten in eerste instantie zelf betaalt. Dit is het eigen risico. Verwacht je weinig zorg nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat je weinig gezondheidsproblemen hebt? Dan kun je nog overwegen om je eigen risico  te verhogen. Dit verlaagt de premie die je voor je basis zorgverzekering betaalt.

4. Zorgverzekeringen vergelijken

Je hebt in de voorgaande stappen je zorgbehoeftes in kaart gebracht. Nu je weet wat voor jou belangrijk is, kun je echt gaan vergelijken. Zowel op voorwaarden als op premie. Je kunt hiervoor de website van verschillende zorgverzekeraars gebruiken of vergelijkingswebsites raadplegen. Let op, de criteria waarop zij vergelijken kunnen verschillen.

Heb je een aantal zorgverzekeringen gevonden die voldoen aan jouw wensen? Vergeet dan niet te controleren met welke ziekenhuizen en zorgverleners elke verzekeraar een contract heeft. Zo weet je of een behandeling bij een ziekenhuis in jouw omgeving of een zorgverlener waar je voorkeur naar uitgaat vergoed wordt. Misschien vallen er dan al zorgverzekeraars af.

5. Blijven of overstappen?

Maak nu je keuze. Dat kan zijn dat je bij je huidige zorgverzekeraar blijft, met eventueel een aanpassing in soort polis of eigen risico. Of je stapt over naar een andere zorgverzekeraar. Overstappen kan tot uiterlijk 1 januari 2017.

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om je zorgverzekering. Laat je hier niet door afschrikken. Neem de tijd en kies weloverwogen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie