Haast geboden: het Energiebespaarfonds raakt leeg

De bodem van het Energiebespaarfonds komt in zicht. De organisatie die de lening verstrekt aan woningbezitters en VvE's verwacht dat het geld medio 2019 op is. Met de lening kun je tegen een laag tarief energiebesparende maatregelen aan je koophuis financieren. Onlangs verstrekte het Nationaal Energiebespaarfonds de tienduizendste lening.

Aanpassingen die je huis energiezuiniger maken, betalen zichzelf terug. Door lagere energielasten, maar uiteindelijk ook in de toegenomen waarde van je woning. Het vergt wel een investering. Als je die niet uit eigen middelen kunt doen, dan kun je het proberen via je hypotheek. Dat is voordelig als je al een lage hypotheekrente hebt, én je de hypotheek eenvoudig kunt verhogen.

Als je een nieuwe hypotheek moet sluiten om energiebesparende maatregelen te treffen, dan wordt het financieel minder aantrekkelijk. Je zit dan aan flink wat extra kosten verbonden. De Energiebespaarlening is dat een interessanter alternatief.

Wat is de Energiebespaarlening?
Met de Energiebespaarlening kun je tot maximaal 25.000 euro lenen voor aanpassingen die je huis duurzamer maken. Denk aan zonnepanelen, HR-glas, zolder- en spouwmuurisolatie of bijvoorbeeld een warmtepomp. Kijk hier voor een overzicht van aanpassingen die je met een Energiebespaarlening kunt financieren.

Wat kost het?
De Energiebespaarlening is een annuïteitenlening waar op je altijd boetevrij mag aflossen. De rente op de lening is afhankelijk van de looptijd.

tot 5.000 euro > looptijd 7 jaar > rente 1,9%
5.000 tot 10.000 euro > looptijd 10 jaar  > rente 2,3%
15.000 tot 25.000 > looptijd 15 jaar > rente 2,7%

Leen je tussen de 10.000 en 15.000 euro? Dan mag je zelf kiezen of je het bedrag in 10 jaar of 15 jaar aflost. In de meeste gevallen is de rente op de lening fiscaal aftrekbaar.

Nog goedkoper lenen in Drenthe, Overijssel en Brabant
Woon je in Drenthe, Overijssel, Breda of 's-Hertogenbosch? Dan krijg je met subsidie van de gemeente of provincie een nog lager rentetarief. In Overijssel betaal je tussen de 1,2 en 1,6 procent rente. In Breda kun je de Energiebespaarlening zelfs renteloos krijgen. Op de website van het Energiebespaarfonds vind je alle afwijkende rentetarieven.

De rente op de Energiebespaarlening is de afgelopen jaren flink gedaald. In 2014 betaalde je nog 3,8 procent voor een lening met een looptijd van 15 jaar. Profiteren van de lage rente kan dus ook door nu je huis te verduurzamen.

Heeft jouw huis nog niet overal dubbel glas? Of wil je graag zelf je energie gaan opwekken met zonnepanelen? Dan praten we je graag bij over de voordeligste manier om je wensen te realiseren. Ook als je geplande verbouwing niet of slechts deels te financieren is met een Energiebespaarlening kunnen we je helpen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie