Dynamische energiecontracten in trek. Ook iets voor jou?

Vorig jaar kon je bij 20 van de in totaal 49 Nederlandse energieleveranciers een dynamisch energiecontract afsluiten. Inmiddels zijn dit er al 30. Deze toename is ook terug te zien in het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract. Voor stroom staat de teller op 223.000 en wat betreft gas gaat het om circa 280.000 huishoudens. Ben je benieuwd of het ook iets voor jou kan zijn? Verlies de risico’s niet uit het oog. 

Bij een dynamisch energiecontract worden de prijzen van gas en elektriciteit rechtstreeks gekoppeld aan prijzen op de groothandelsmarkten. Dit houdt in dat de tarieven die je betaalt continu kunnen veranderen, soms zelfs per uur. Vaak kun je in een app of via de website van de energieleverancier zien wat de tarieven voor die dag zijn. Bovenop dit tarief kan de energieleverancier maandelijkse beheerkosten rekenen.

Tarieven afhankelijk van verschillende zaken
Als de vraag naar energie hoog is, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen of piekuren in de avond, dan kan de prijs bij een dynamisch contract vrijwel direct stijgen. Omgekeerd, als er minder vraag is of het aanbod van energie groot is, dan kan de prijs dalen.

Los van vraag en aanbod kunnen politieke en economische factoren veel invloed hebben op de prijs. Voorbeeld is de oorlog in Oekraïne, met destijd een forse stijging van de gasprijs tot gevolg. Ook nu is de energiemarkt in beweging door de onrust in het Midden Oosten. Met name de gasprijzen kunnen hard stijgen en dalen door internationale ontwikkelingen.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

 • Profiteren van lage prijzen
  Een van de grootste voordelen is dat je direct kunt profiteren van momenten waarop de energieprijzen laag zijn. Als je flexibel bent, bijvoorbeeld door je wasmachine te laten draaien als de prijzen laag zijn, kun je flink besparen op je energierekening.
 • Transparantie in prijzen
  Dynamische energiecontracten zijn vrij transparant. Je betaalt wat de markt op dat moment vraagt. Als je de energiemarkt nauwlettend volgt, zie je eenvoudig wanneer je het goedkoopst uit bent.
 • Stimulans voor duurzaamheid
  Als de prijzen laag zijn, is er vaak een overschot aan duurzame energie. Door je verbruik af te stemmen op deze momenten, draag je bij aan een groter gebruik van duurzame energiebronnen.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

 • Prijsvolatiliteit
  De keerzijde van de medaille is de onvoorspelbaarheid. Energieprijzen kunnen sterk fluctueren, wat betekent dat je tijdens piekuren of bij een hoge vraag naar energie fors meer betaalt. Dit kan leiden tot nare verrassingen op je energierekening.
 • Complexiteit
  Niet iedereen heeft tijd of zin om de energiemarkt continu in de gaten te houden. Bij dynamische energiecontracten is het actief volgen van de tarieven aan te raden. Heb je daar geen zin in, dan ben je wellicht beter af met een vast energiecontract.
 • Variabele kosten
  Bij een vast contract weet je precies wat je betaalt voor gas en elektriciteit. Op basis van je verbruik kun je vrij secuur inschatten wat je maandelijks kwijt bent. Een dynamisch contract biedt minder inzicht in je maandelijkse lasten.

Op langere termijn zijn variabele tarieven gemiddeld genomen lager dan bij een vast contract. De reden hiervoor is dat energieleveranciers geen prijsrisico door hoeven te berekenen in de tarieven. Dit wil niet zeggen dat een dynamisch contact voor iedereen de juiste keuze is. Neem bij je eigen overweging goed de voor- als nadelen mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie