Twintiger verdient minder, maar houdt uitzicht op huis en hypotheek

Twintigers hebben de crisis maar moeilijk verteerd. Waar andere leeftijdsgroepen zich na de crisisjaren herpakten, is het gemiddelde inkomen van twintigers juist gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ondanks het negatieve bericht, zijn twintigers die een hypotheek willen zeker niet kansloos op de woningmarkt.

Het gemiddelde inkomen van een twintiger bedraagt momenteel 23.100 euro per jaar. Dat is 800 euro minder dan tien jaar geleden. Volgens het CBS komt dat omdat twintigers in economisch slechte tijden langer doorleerden of werk aanpakten onder hun niveau. Daardoor hebben ze een ervaringsachterstand opgelopen. Dat zie je volgens het CBS terug in het gemiddelde inkomen.

Twintigers zijn vaak 'dinky's'

Jonge mensen aan het begin van hun beroepsleven zijn vaak 'dinky's'. Een economische afkorting die staat voor 'double income, no kids'. Tweeverdieners dus die geen kosten hoeven te maken voor kinderen. Hoewel hun inkomen afzonderlijk beter kan, is het opgeteld ruim voldoende voor een startershypotheek.

Een stel dat allebei precies het gemiddelde verdient, kan met dat gezamenlijke inkomen een huis kopen van maximaal 206.650 euro. Op dit moment valt 32 procent van het totale woningaanbod op Funda binnen dat budget. De netto maandlasten voor een bijbehorende hypotheek bedragen slechts 669 euro. Geen overdreven moeilijke categorie voor tweeverdienende twintigers.

Vaker flexibel werken

Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen. Jongeren werken veel vaker dan andere generaties met flexibele of tijdelijke contracten. Die maken het moeilijker om een hypotheek te krijgen. Gelukkig stromen ook steeds meer flexwerkers door naar vaste contracten. Een uitzendkracht is sinds enkele jaren ook niet meer kansloos voor een hypotheek.

Studieschuld bedreiging voor hypotheek

Een factor waar geen rekening mee is gehouden in die berekening is de studieschuld. Een 29-jarige met een studielening torst gemiddeld 14.000 euro schuld achter zich aan. Een huis kopen met een dergelijke schuld wordt een veel lastigere opgave. Zeker als de partner ook afstudeerde met een schuld.

Anderzijds is het CBS-inkomen van twintigjarigen een gemiddelde van alle jongeren in die leeftijdscategorie. Het eerste inkomen van hoog opgeleiden zal waarschijnlijk ook hoger zijn dan dat van leeftijdsgenoten zonder hbo- of universitair diploma. Dat vergroot de kansen op een hypotheek weer.

Wil je een huis kopen en ontvang je graag vrijblijvend advies of het wel binnen je mogelijkheden ligt? Neem dan eens contact op. We kijken graag met je mee om een inschatting te maken van je kansen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie