Hypotheek oversluiten voor rentestijging?

De hypotheekrente staat nog steeds uitzonderlijk laag. Een indicatie voor de richting van de hypotheekrente is de rente die overheden betalen wanneer ze geld lenen. Daar zien we in de afgelopen weken een vrij abrupte stijging. Hoe zit dat precies en wat is het gevolg voor de hypotheekrente?

Overheden lenen geld bij investeerder en beleggers. De looptijd van deze leningen kunnen verschillen. De 10-jarige lening is een goede graadmeter voor hypotheken met een langere rentevaste periode.

Stijgende rente

De Nederlandse overheid betaalde eind juni nog een jaarlijkse rente van 0,45 procent bij een tienjarige lening. Bij de laatste meting is dit 0,75. Een stijging van ruim 65 procent. Historisch gezien nog steeds een laag tarief, in 2015 betaalde de staat met 2,3 procent fors meer. Ook elders in Europa zien we in de laatste weken de rente op overheidsleningen stijgen.

Overheidsleningen en de hypotheekrente

Wat heeft de lening van de overheid te maken met jouw hypotheek? Het geeft aan wat de waarde van geld is. Stel een bank moet kiezen tussen het uitlenen van zijn geld aan een huizenkoper of aan de overheid. De huizenkoper is een groter risico, de kans dat die in betalingsproblemen komt is groter dan bij de overheid. De bank zal dan kijken wat de rente is die andere investeringen opleveren en daar de hypotheekrente op baseren.

Belangrijke rol voor centrale bank

De belangrijkste oorzaak voor de abrupte stijging van de rente is het beleid van centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie leent geld uit aan banken als ABN, ING en Rabobank. Op dit moment kunnen die bij de ECB heel goedkoop lenen. Hiermee probeert de ECB ervoor te zorgen dat banken veel geld uitlenen aan hun klanten, die dat op hun beurt weer uitgeven. Goed voor de economie.  

Het is de verwachting dat aan dit goedkope lenen langzamerhand een eind komt. Ook de ECB kan niet eeuwig tegen extreem lage rentes geld blijven uitlenen. Bovendien neemt de noodzaak ervan af als de economie in Europa verder groeit.

De vooruitzichten

Het is de verwachting dat de rente in 2017 in kleine stapjes verder stijgt. De ECB is tot nu toe voorzichtig met het wijzigingen van het beleid. Belangrijk zijn zaken als werkgelegenheid en inflatie in Europa. Dat zijn belangrijke indicatoren voor de stand van de economie. Ruimte voor verdere dalingen van de rente zijn in ieder geval beperkt, terwijl de weg naar boven langzaam wordt geplaveid.

Hypotheek oversluiten?

Op dit moment is de hypotheek is de hypotheekrente nog laag. Wanneer je een hypotheek hebt met een vaste renteperiode, kun je overwegen die nu over te sluiten. In dat geval ben je een eventuele stijging van de rente voor en profiteer je nog van de huidige rentestanden.

We berekenen graag voor je wat in jouw situatie het resultaat van het oversluiten van jouw hypotheek. Ondanks een mogelijke boeterente die de banken in rekening brengt kan oversluiten interessant zijn en lagere maandlasten opleveren.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie