Ga je voor de allerlaagste hypotheekrente? Vergeet de voorwaarden niet!

Even leek het erop dat de hypotheekrente na de eerste verhogingen van vorige maand verder zou stijgen. Dat is niet gebeurd. De verwachting is juist dat de hypotheekrente de komende weken gaat dalen. Goed nieuws dus als je een hypotheek wil afsluiten. Maar ga niet alleen af op de laagste hypotheekrente. Ook de voorwaarden zijn belangrijk.

Begin deze maand zag de Nederlandsche Bank (DNB) de gemiddelde hypotheekrente stijgen. Dat werd vooral veroorzaakt doordat mensen vaker voor een langere rentevaste periode kiezen. De hypotheekrente is vaak het eerste waar je aan denkt bij het afsluiten van een hypotheek. Maar kijk ook of jouw situatie aansluit bij de voorwaarden.

Hoe wordt omgegaan met renteopslag?

Als een geldverstrekker hypotheekgeld aan je uitleent, rekent hij erop dat hij het hele bedrag weer terug krijgt. Doordat je aflost op je hypotheek of doordat je je huis verkoopt en met de verkoopopbrengst de hypotheek aflost. Is je hypotheekschuld hoger dan de waarde van je woning, dan loopt de hypotheekverstrekker het risico dat hij bij verkoop niet het hele hypotheekbedrag terug krijgt. Voor dat risico een vergoeding die de geldverstrekker verwerkt in de totale hypotheekrente.

Naarmate jij aflost op je hypotheek neemt het risico dat de hypotheekverstrekker loopt geleidelijk af. Datzelfde geldt als je woning meer waard wordt. Daarmee kan je renteopslag omlaag, mits in de voorwaarden is opgenomen dat die verlaging van de opslag is toegestaan. Wees daar dus zeker van, anders betaal je tot het einde van je rentevaste periode mogelijk onnodig veel rente.

Bijkomende kosten bij aanpassing hypotheek

Ga je samen een hypotheek afsluiten? Dan is het vreemd om direct al rekening te houden met een eventuele scheiding of overlijden. Toch is dat wel van belang. Blijf je in zo’n situatie alleen achter in je koopwoning, dan moet de hypotheekakte worden aangepast. Naast notariskosten betaal je in dat geval vaak ook administratie- en wijzigingskosten. Informeer vooraf naar deze kosten, zeker omdat deze per bank kunnen verschillen.

Meer verschillen in voorwaarden

Check de voorwaarden ook op:

  • Mag je extra aflossen, en zo ja, tot welk maximum is dat boetevrij? In de meeste gevallen gaat het om 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag. Controleer dit wel.

  • Is er een verhuisregeling of meeneemregeling? Als je je hypotheek mag meenemen als je verhuist, behoud je je huidige rente en betaal je niet opnieuw notariskosten.

  • Wat is de boeterente bij het vervroegd oversluiten of aflossen van je hypotheek?


Soms is het beter om toch een iets hogere rente te accepteren voor betere voorwaarden, bijvoorbeeld als je een lagere rente-opslag of boeterente betaalt.

Wat voor jou de voordeligste hypotheek op korte en lange termijn is, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Wil je zeker weten dat je de juiste beslissing neemt? Wij helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op, dan brengen we je mogelijkheden in kaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie