Hypotheek voor tweeverdieners kan volgend jaar omhoog

De schaarste op de woningmarkt lost minister Dijsselbloem niet op met zijn wijzigingsvoorstel van de hypotheekregels. Wel zouden tweeverdieners in 2018 makkelijker een huis moeten kunnen kopen als het tweede inkomen voor 70 procent meetelt voor de hypotheek.Wat betekent dat? En wat verandert er nog meer?

Elk jaar zijn er wel aanpassingen in de berekening hoe hoog je maximale hypotheek mag zijn. Een aantal veranderingen voor volgend jaar zijn al bekend. Nu komt daar mogelijk ook een aanpassing voor tweeverdieners bij.

Met twee inkomens een huis kopen

Wie samen een huis wil kopen, mag beide inkomens gebruiken voor het aanvragen van een hypotheek. Om te voorkomen dat je de hypotheek niet meer kan betalen op het moment dat één partner geen werk meer heeft, mag je twee inkomens niet volledig bij elkaar optellen. Bij het bepalen van de maximale hypotheek telt het laagste inkomen nu voor 60 procent mee.

Volgend jaar zou dat percentage omhoog kunnen naar zeventig procent. Volgens een grote adviesorganisatie zou je samen ongeveer 10.000 tot 20.000 euro meer kunnen lenen dan dit jaar. Als de Tweede Kamer dit najaar geen bezwaar heeft, gaat het voorstel van minister Dijsselbloem per 1 januari 2018 in.

Kritiek is er ook

Meer lenen wordt vaak met gejuich ontvangen. Er is echter ook een keerzijde. Als iedereen meer kan lenen, dan heeft dat ook zijn weerslag op de vraagprijzen. Toen eind vorige eeuw het tweede inkomen voor het eerst meetelde in een nieuwe hypotheek, stegen de huizenprijzen in een jaar tijd met twintig procent. Geen groter huis dus, maar wel meer schuld.

Wat verandert er nog meer?

Een aantal wijzigingen in de hypotheekregels zijn al eerder afgesproken. Wil je volgend jaar een huis kopen, hou dan rekening met het volgende:

  • Je kunt nog maximaal 100% van de woningwaarde van het huis aan hypotheek krijgen. Dit jaar is dat nog 101%. Neem je energiebesparende maatregelen, dan kan de hypotheek nog omhoog naar 106% van de woningwaarde.

  • Restschuldfinanciering is vanaf 1 januari 2018 niet meer fiscaal aftrekbaar. Dat heeft grote gevolgen als de waarde van je huis op dit moment lager is dan je hypotheekschuld.

Heb je plannen om een huis te kopen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek. Samen bekijken we de mogelijkheden voor een hypotheek.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie