Inboedel buiten je huis. Wanneer is dat verzekerd?

Je inboedelverzekering dekt primair je spullen die ín huis liggen. Als je wilt dat je spullen ook buitenshuis verzekerd zijn, dan heb je daar een speciale buitenshuisdekking voor nodig. In sommige gevallen wordt je schade ook vergoed zonder die dekking. Hier lees je wanneer.

Een appartementencomplex heeft gemeenschappelijke ruimtes. Denk aan het trappenhuis of de fietsenberging die je deelt met de andere bewoners. Officieel tellen die ruimtes niet als onderdeel van je eigen woning, maar er is wel dekking. Wordt er iets gestolen, dan krijg je wel alleen een vergoeding als er ook braakschade is. Dezelfde regel geldt voor studentenhuizen of als je bijvoorbeeld een schuurtje hebt dat losstaat van je woonhuis.

Tuinmeubelen zijn verzekerd

Laat je inboedel in de tuin liggen, dan is dat niet verzekerd. De uitzondering zijn de spullen die bij je tuin horen. Tuinmeubelen, tuingereedschap en bijvoorbeeld een vlaggenstok zijn daarom wél gewoon buiten verzekerd. Tuinaanleg, dus beplanting en dergelijke, is niet verzekerd als de schade is ontstaan door storm, neerslag, vandalisme of diefstal.

Diefstal uit de auto

In je auto heb je ongetwijfeld spullen liggen die geen onderdeel zijn van de auto. Bij diefstal krijg je de schade vergoed, mits er ook braakschade is. Gestolen inboedel uit de auto is overigens wel altijd aan een maximumvergoeding gebonden. Reken er dus niet op dat een gestolen laptop volledig vergoed wordt. Is het gestolen voorwerp niet los te gebruiken van de auto? Dan is het een auto-accessoire en die claim je op je autoverzekering.

Uitgeleende spullen

Hoe vaak heb je je klopboor al uitgeleend aan vrienden? Als de boor niet bij jou thuis ligt, dan is hij tot een maximum van meestal drie maanden verzekerd in het huis van een ander. Als je over die termijn heengaat heb je zelf geen dekking meer, maar geldt de inboedelverzekering van de vriend die je boor maar niet teruggeeft.

Gewelddadige beroving is meeverzekerd

Je inboedelverzekering dekt ook de schade als je met geweld of onder dreiging van geweld op straat beroofd wordt. Vaak een traumatische gebeurtenis waar je inboedelverzekeraar in ieder geval de materiële zorgen kan wegnemen.

Wil je dat je smartphone verzekerd is als je op pad bent? Dan heb je een extra dekking nodig voor buiten de deur. Let wel op, ook deze aanvullingen zijn vaak gebonden aan maximumvergoedingen en eigen risico's. Wil je weten wat het beste inboedelpakket voor jouw situatie is? Laat je gegevens achter en we zoeken het graag voor je uit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie