Hypotheek uit 2017? Vraag hem op tijd aan en voorkom problemen

Dit jaar kun je 1 procent meer hypotheek krijgen dan de waarde van je huis. Vanaf 1 januari 2018 geldt dat niet meer.  Wie krijgen er te maken met die nieuwe regels? Alleen degenen die hun hypotheek pas aanvragen in het nieuwe jaar, of ook mensen met een nog niet beantwoorde hypotheekaanvraag uit 2017? Het antwoord is allebei en dat moet anders.

Elk jaar veranderen de hypotheekregels. Dit is (voorlopig) de laatste jaarwisseling waarin de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis daalt. Maar de verhouding wat je mag lenen ten opzichte van je inkomen is zo veranderlijk als het weer. Tussen een maximale hypotheek uit 2017 en een uit 2018 kan vele duizenden euro's verschil zitten.

Te laat buiten je schuld
Volgens de huidige afspraken is de dag dat je bank je een hypotheekofferte aanbiedt bepalend voor de vraag welke hypotheekregels gelden. Als je bank het heel druk heeft, of er is geen keuringsarts beschikbaar voor je overlijdensrisicoverzekering, dan kun je buiten jouw schuld om de jaarwisseling zien passeren voor je de offerte binnen hebt. In het slechtste geval gaat de koop daardoor niet meer door.

Vorig jaar speelde hetzelfde probleem. Toen werd er vanwege de grote drukte bij de hypotheekverstrekkers een overgangsperiode ingesteld waarin aanvragers nog volgens de 2016-normen een hypotheek kregen. Dit jaar is die overgangsperiode er niet.

Anderhalve oplossing voorgesteld
Er zijn twee mogelijke oplossingen geopperd. De eerste is om niet meer het moment van de offerte bepalend te maken, maar het moment van aanvragen. Dat maakt een aanvrager weer onafhankelijk van de handelingssnelheid van een bank. De andere oplossing is om alle hypotheekwijzigingen voor het nieuwe jaar bekend te maken vóór 1 september. Op die manier kan een consument tijdig genoeg op de hoogte zijn van veranderingen in zijn leencapaciteit.

Dat oplossing twee eigenlijk onvoldoende uitkomst biedt, blijkt uit de gemiddelde doorlooptijden van hypotheekaanvragen. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën blijkt dat 28 procent van de aanvragen meer dan 16 weken in behandeling is. Voor 2017 betekent het dat bijna 3 op de 10 consumenten die volgende week een hypotheek aanvraagt, pas in 2018 uitsluitsel krijgt.

Wanneer is je hypotheekaanvraag complex?
Je krijgt te maken met een langere doorlooptijd als je aanvraag voor een hypotheekverstrekker complex is. Complex is relatief. Koop je nieuwbouw, ben je zelfstandig ondernemer of heb je een aanvullende starterslening nodig, dan is je aanvraag al snel complex. Als hypotheekadviseur kun je druk houden op de bank en bij de aanvraag rekening houden met de werkdruk bij geldverstrekkers, maar helemaal in je macht ligt de doorloop niet.

Makelaarsvereniging NVM en een groot advieskantoor hebben een brief gestuurd aan de Tweede Kamer met een verzoek om de regels aan te passen. Wil je zeker een hypotheek volgens de regels van 2017? Loop dan snel binnen voor een vrijblijvend eerste gesprek of vul onderstaand formulier in voor een afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie