Hoe nuttig is een groen energielabel voor je huis nu echt?

In Noorwegen kunnen ze er niet veel mee: het energielabel voor koopwoningen. Noors onderzoek liet zien dat een gunstig of juist negatief energielabel geen enkele invloed heeft op de koopsom van een huis. In Nederland is ook onderzoek gedaan naar het effect van het energielabel. Daar kwam een heel ander resultaat uit. Hoe nuttig is een groen energielabel nu echt?

Eerst de Noren. De Noorse Universiteit voor Wetenschap en Techniek onderzocht de prijsontwikkeling van huizen tussen 2000 en 2010 en tussen 2010 en 2014. De scheiding ligt in 2010, omdat toen in Noorwegen het energielabel voor huizen werd ingevoerd. De periode ervoor dient als vergelijkingsmateriaal. Wat blijkt: energiezuinige huizen waren ook al meer waard voor invoering van het label.

Hoe zit dat in Nederland?

In Nederland is ook onderzoek gedaan naar de energielabels. Strikt genomen ontkrachten die de conclusies van het Noorse onderzoek inderdaad niet. Enerzijds leveren huizen met een groen label inderdaad meer op, maar het is niet gezegd dat dit wordt veroorzaakt door het label. Een huis met energielabel F of G levert mogelijk minder op omdat de algehele staat van het huis slechter is.

Waarom een groen energielabel toch wenselijk is

Goed, er is (nog) niet aangetoond dat een officieel groen stempel op je huis direct doorwerkt in de waarde. Wat je echter wel zeker weet, is dat je niet steil achterover zult slaan van de energierekening. Voor potentiële kopers heb je dat aantoonbaar gemaakt. Bovendien is HR++ glas nu eenmaal meer waard in een huis dan enkel glas. Label of geen label.

Duurzaam huis? Meer hypotheek

Als je een huis energiezuinig maakt, mag je meer lenen om die investeringen te doen. Maar wist je dat je ook meer mag lenen als je een huis koopt dat al energiezuinig ís? Voor een huis met energielabel A++ of met een energieprestatiecoëffeciënt van maximaal 0,6 procent mag je 9.000 euro buiten beschouwing laten voor je leencapaciteit.

Dat betekent dat als je normaliter op basis van je inkomen 198.000 euro zou mogen lenen, dat bedrag verhoogd wordt tot 207.000 euro als je een duurzame woning koopt. Helemaal fijn wordt het als je een energieneutraal huis koopt. Dan mag je zelfs tot 25.000 euro meer lenen op basis van je inkomen. De enige voorwaarde is dat je jaarinkomen minstens 33.000 euro bedraagt.

Duurzaam huis? Lagere rente

Een andere reden om voor een huis met een gunstig energielabel te kiezen is de hypotheekrente. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden groene hypotheken aan. Je krijgt bijvoorbeeld een rentekorting van 0,2 procent als je woning een A-label heeft. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een hypotheek van 250.000 euro betekent dat een brutoverschil van 500 euro op jaarbasis.

Een bewezen duurzaam huis heeft dus meer voordelen dan alleen de betwiste waardestijging. Heb je plannen om een duurzaam huis te kopen of om een bestaand huis duurzaam te maken? Dan heb je meer mogelijkheden met je hypotheek. Wij vertellen je graag wat je mogelijkheden zijn. Laat je gegevens achter voor een vrijblijvende afspraak, of loop eens binnen!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie