Oververhitte woningmarkt koelt voorlopig niet af

Vorig jaar was een uitstekend jaar voor kopers en verkopers. Het aantal verkopen steeg net als de huizenprijs fors, maar de hypotheekrente bleef laag en de huizen dus betaalbaar. Wat zijn de vooruitzichten voor 2018? De vraag blijft groter dan het aanbod, dus de prijzen lopen op.

Een koophuis blijft onverminderd populair. Het is nog steeds de voordeligste manier van wonen en er zijn weinig redenen om aan te nemen dat daar op korte termijn verandering in komt.Toch moeten we volgens de Woningmarktmonitor van ABN Amro rekening houden met een aantal nadelige factoren.

Afname van aantal huizenverkopen

De woningmarkt was de laatste jaren flink in beweging door de lage hypotheekrente en het optimisme over de economie. Met name doorstromers waren goed vertegenwoordigd. Vorig jaar zakte het optimisme over de woningmarkt weg. Starters kregen het steeds moeilijker en een geschikte woning vinden is moeilijk vanwege de grote concurrentie.

Ook het aantal te koop staande huizen daalde enorm. In de grote steden halveerde het woningaanbod ten opzichte van een jaar eerder. Sinds juni 2017 worden er daarom elke maand iets minder huizen verkocht dan de vorige maand. In oktober vorig jaar was al sprake van een oververhitte woningmarkt. Daar lijkt in 2018 weinig verandering in te komen.

Aanbod matcht niet met vraag

Het tekort aan huizen die te koop staan houdt waarschijnlijk voorlopig aan. Wat bovendien niet helpt, is de ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod. Ga je voor een vrijstaande woning of twee-onder-een-kap, dan heb je ruim voldoende keus. Maar het aanbod van appartementen blijft enorm achter bij de vraag.

Nieuwbouwproductie blijft achter

Nog steeds is er een nijpend tekort aan nieuwbouwwoningen. De vraag naar nieuwbouw is 2,5 keer hoger dan het aanbod. Het lijkt er echter niet op dat dat tekort de komende jaren wordt opgelost. Bouwbedrijven hebben nog steeds te weinig personeel nadat er tijdens de crisis juist veel ontslagen vielen. Maar ook met voldoende personeel duurt het nog een aantal jaren voor de achterstand is ingelopen.

Huizenprijzen blijven stijgen

Een tekort aan woningen betekent automatisch een stijging van de verkoopprijs. Er zijn immers meer belangstellenden dan te koop staande woningen. Overbieden werd vorig jaar al de norm, en ook dat zal nog wel even zo blijven. In de grote steden is 30.000 euro meer betalen dan de verkoopprijs normaal geworden.

Helemaal tot stilstand komt de woningmarkt nooit. Een huis vinden blijft goed mogelijk, maar je zult misschien je zoekgebied wat moeten verruimen. Ben je benieuwd wat je aan hypotheek kunt krijgen en wat je budget is? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op, dan nemen we alles met je door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie