Gestolen auto teruggevonden? Dit doet je verzekering

In de laatste acht jaar zijn er maar liefst 40 procent minder auto’s gestolen. Gestolen auto’s worden ook steeds vaker teruggevonden. Autofabrikanten worden steeds beter in het beveiligen van hun auto’s. Toch kan het je nog steeds gebeuren. Als het je overkomt, welke stappen zet je dan?

De daling van het aantal gestolen auto’s blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) steeg het terugvindpercentage van 22 procent in 2012 naar 36% in 2017. Dat zijn mooie resultaten, maar de kans dat je jouw auto na diefstal niet meer terugziet, is nog altijd groter. Dit moet je doen.

Stap 1: Begin met aangifte

Kom je erachter dat jouw auto gestolen is, doe dan eerst zo snel mogelijk aangifte van diefstal. Bel het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (088-0087444). Houd minstens het kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand. Voor de aangifte zijn verschillende gegevens nodig, bijvoorbeeld informatie over een alarmsysteem. 

Zodra jij aangifte van een gestolen auto doet, worden alle surveillerende politievoertuigen op de hoogte gesteld. Je vergroot dus de kans op het terugvinden van je auto. Bovendien wordt na het telefoontje aan het AVG je autoverzekeraar op de hoogte gesteld van de diefstal. Zo ben je ook niet langer aansprakelijk voor eventuele schade.

Stap 2: Wachttijd ondergaan

Na de aangifte van autodiefstal is het wachten. Dertig dagen om precies te zijn. In deze tijd geef je de politie en verzekeraar de kans om de auto terug te vinden. 

Stap 3: Auto wel of niet teruggevonden

Word je auto binnen 30 dagen teruggevonden? Dan ben je verplicht om de auto, eventueel met het herstel van de inbraakschade, weer terug te nemen. Je verzekering vergoedt wel de schade die de autodief mogelijk veroorzaakt heeft.

Wanneer je auto na 30 dagen niet wordt teruggevonden, heb je recht op een vergoeding van je verzekeraar. De vergoeding hangt af van de leeftijd van je auto en het type verzekering dat je gekozen hebt. Als je een auto rijdt die minder dan drie jaar oud is, heb je het meest aan een autoverzekering met een uitgebreide nieuwwaarderegeling

Auto toch na 30 dagen teruggevonden

Een auto die binnen dertig dagen niet terecht is, zal waarschijnlijk helemaal niet meer gevonden worden. Toch lukt het nog wel eens. Je bent dan niet meer verplicht om de auto terug te nemen en kunt de vergoeding houden. In samenspraak met je verzekeraar kun je de auto wel terugkrijgen.

Heeft je auto veel waarde en kun je niet zonder vervoer?  Zorg dan dat je voldoende verzekerd bent voor diefstal en inbraak. Ben je op zoek naar een voordelige autoverzekering met een uitgebreide dekking? We helpen je graag bij het maken van een keuze.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie