Voorkom duurdere autoverzekering en betaal schade zelf

Als je schade claimt op je autoverzekering, loop je het risico op een hogere premie. Dat heeft alles te maken met jouw schadevrije jaren en de daaraan verbonden korting op je autoverzekering. In sommige situaties is het voordeliger om opgelopen schade zelf te betalen, zonder het te claimen bij je verzekeraar. Hoe bereken je dat?  

Opbouw schadevrije jaren
Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Naarmate het aantal jaar stijgt, krijg je een hogere korting op de maandelijkse verzekeringspremie. De verzekeraar beloont hiermee jouw veilige rijgedrag.

Breng je een schadegeval wel in rekening bij je verzekeraar, dan worden van jouw opgebouwde schadevrije jaren vijf afgetrokken. Zowel de opbouw als de terugval in schadevrije jaren is sinds 2016 bij iedere verzekeraar gelijk.

No-claimkorting autoverzekering verschilt per aanbieder
Verzekeraars bepalen zelf de korting die geldt op basis van het aantal schadevrije jaren. Dat verschilt dus per aanbieder en loopt op tot 80 procent.

Ben je een echte zondagsrijder, dan kan het zijn dat je in de min schiet qua schadevrije jaren. Dit kan een premieverhoging tot gevolg hebben. Ook maakt een negatief saldo het wisselen van autoverzekering lastiger. In een zogenaamd bonus/malus overzicht geeft een verzekeraar het verloop van de korting of juist extra premie weer.

Autoschade zelf betalen?
In sommige situaties kan je beter zelf de autoschade betalen. Het nadeel van de eenmalige kosten weegt dan minder zwaar dan de stijging van de verzekeringspremie.

Praktijkvoorbeeld
Arie betaalt maandelijks € 85 euro voor zijn autoverzekering. Zijn positie op de bonus-malus-ladder is trede 7. Hierdoor krijgt hij 50 procent korting op de premie. Dan loopt hij een schade aan zijn auto op van € 1.250.

Als hij de schade claimt daalt zijn korting op de premie naar 10 procent, gelijk aan trede 2 op de bonus-malus-ladder. Waar Arie eerst dus € 42,50 korting per maand kreeg, is dan nu nog maar € 8,50. Een verschil van € 34 dat hij extra betaalt door het claimen van de schade.

Om terug te keren naar de eerdere hoge korting moet Arie weer opklimmen naar trede 7. Hij is dan vijf jaar verder en betaalt in die periode € 2.040 extra. Arie doet er in dit voorbeeld dus beter aan om de schade zelf te betalen en zo een hogere verzekeringspremie te voorkomen. Wel moet hij het schadebedrag in één keer op kunnen hoesten.

Heb je zelf schade aan je auto die onder de dekking van jouw autoverzekering valt? Controleer dan in de voorwaarden van de verzekering met welke korting deze rekent per trede. Vervolgens kan je zelf berekenen of het in jouw situatie voordeliger is om de schade zelf te betalen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie