Laat het beveiligingscertificaat van je auto niet verlopen

Vooral jonge, dure of zeldzame auto’s staan hoog op het verlanglijstje van autodieven. Reden voor verzekeraars om eisen te stellen aan de manier waarop de auto is beveiligd. Zo is een SCM-certificaat vaak verplicht om recht te hebben op een schadevergoeding na diefstal. Veel mensen vergeten echter dat een beveiligingscertificaat beperkt geldig is. Zorg op tijd voor verlening om goed verzekerd te blijven.

Ondanks dat het aantal autodiefstallen het afgelopen jaar gedaald is, blijft autodiefstal een groot probleem. Ook voor verzekeraars, de vaak de rekening krijgen. Een afschrikwekkende beveiliging kan de schadekosten na inbraak of diefstal drukken. Om die reden worden beveiligingseisen gesteld. Voor dure of zeldzame auto’s wordt vaak gevraagd om een certificaat van Stichting Certificering Motorrijtuigen. Met een dergelijk certificaat worden auto’s 74% minder vaak gestolen en 62% vaker terug gevonden.

SCM-certificering beperkt geldig
Een beveiligingssysteem voor je auto kun je niet zomaar zelf installeren om recht te hebben op dekking. De installatie moet uitgevoerd worden door een gecertificeerd inbouwbedrijf. Op de site van Kiwa zoek je eenvoudig een bedrijf bij jou in de buurt. Het certificaat is na installatie maar drie jaar geldig. Na die periode moet het systeem jaarlijks gekeurd worden.

Herinnering als SCM-certificaat bijna verloopt
Niet iedereen heeft in de gaten dat het SCM-certificaat verloopt. Als geheugensteuntje heeft Kiwa een kentekencheck-notificatie ontwikkeld. Je krijgt hiermee zes weken voor het certificaat verloopt automatisch een melding. Vergeet je vervolgens alsnog het certificaat te verlengen? Dan ontvang je ook bericht als het certificaat verlopen is. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan na inbraak of diefstal van je auto. Voor deze service moet je jezelf aanmelden via de site van Kiwa.

Verschillende beveiligingsklassen
Hoe duurder je auto, des te strenger vaak de beveiligingseisen. Verzekeraars kunnen ook de beveiligingsvorm voorschrijven. Er zijn verschillende beveiligingsklassen, met hun eigen ‘snufjes’. Iedere hogere klasse voegt iets extra’s toe. De beveiliging is verdeeld in deze vijf klassen:

 1. Startonderbreker
  Zonder sleutel is de auto niet te starten. Het verbinden van draadjes is dus verleden tijd.
 2. Inbraakdetectie
  Er gaat een alarm af (zowel geluid als licht) wanneer een autodeur wordt geforceerd.
 3. Alarmsysteem met hellingdetectie
  Wanneer de hellingshoek van de auto verandert, gaat ook het alarm af. Dit is handig tegen bijvoorbeeld het stelen van velgen.
 4. Voertuigvolgsysteem
  Na diefstal kan een systeem worden ingeschakeld om de auto op te sporen.
 5. Uitgebreider terugvindsysteem
  Direct nadat het alarm afgaat wordt het volgsysteem geactiveerd. Rommelen met het terugvindsysteem is lastiger gemaakt omdat het systeem eigen accu heeft dat overal in de auto geplaatst kan zijn.

Niet elke bij elke auto is een beveiligingscertificaat vereist vanuit de verzekeraar. Dit hangt vooral van de cataloguswaarde en de leeftijd van de auto. Check voor je een verzekering afsluit wat de voorwaarden zijn, ook op het gebied van een beveiligingscertificaat. Wij zijn je graag van dienst bij het selecteren van de beste autoverzekering in jouw situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie