Zo profiteer je als huiseigenaar van lagere hypotheekrentes

De hypotheekrente is in de afgelopen maanden stevig gedaald. Neem bijvoorbeeld een hypotheek met een rentevast termijn van 20 jaar. Vorig jaar november was de laagst mogelijke hypotheekrente nog 4,43 procent. Op dit moment schommelt dit rond de 3,83. Hoe kan jij als huiseigenaar profiteren van dalende rentes?

Goed nieuws, je hoeft niet per se te verhuizen om toch baat te hebben bij lagere hypotheekrentes.

Rente vastzetten
Heb je momenteel een variabele hypotheekrente of staat deze kort (b.v. 1 jaar) vast? Het langer vastzetten van je hypotheekrente bij een lage rentestand biedt langdurige zekerheid over je maandlasten. In een periode van dalende rentes kan dit interessant zijn, het beschermt je tegen mogelijke rentestijgingen in de toekomst. De keerzijde is dat je er niet van profiteert als de rente verder daalt dan gedacht. Neem bij de afweging ook de verwachting van je financiële situatie in de toekomst mee. Uiteraard kijken we graag met je mee.

Rente-opslag verlagen
Voor huiseigenaren met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan het verlagen van de renteopslag een interessante optie zijn. De renteopslag is een extra percentage bovenop de basisrente die geldverstrekkers rekenen voor het risico dat ze lopen.

Naarmate je meer aflost en je woning meer waard wordt, kan het risico voor de bank afnemen. Mogelijk is dit reden voor het verlagen van de renteopslag, waardoor je een lagere rente betaalt over je lening. Soms moet je dit zelf aanvragen bij de geldverstrekker, zeker bij een gestegen woningwaarde.

Extra storten op je spaarhypotheek
Voor eigenaren van een spaarhypotheek met een relatief hoge rente biedt de daling een kans. Door extra te storten in je spaarhypotheek, kun je profiteren van de hoge rente die je ontvangt over je spaardeel. Waarschijnlijk is deze vergoeding hoger dan je zou krijgen op een reguliere spaarrekening. Dit kan de looptijd van je hypotheek verkorten of zorgen voor lagere maandlasten in de toekomst.

Verhuizen
Dalende hypotheekrentes kunnen ook een goed moment zijn om toch te verhuizen. Misschien vind je een woning die beter past bij je huidige wensen of levensfase. Het bijkomende voordeel is dat je de oude hypotheek kunt beëindigen zonder het risico op kosten omdat je het lopende contract openbreekt. Koop je een soortgelijke woning, dan zijn lagere maandlasten het voordeel. Als het past bij je financiële situatie, kun je mogelijk ook meer huis voor je geld krijgen.

Hypotheek oversluiten
Met het oversluiten van je hypotheek beëindig je jouw huidige hypotheek, om deze te vervangen door een nieuwe met een lagere rente. Dit kan leiden tot een besparing op je maandlasten. Wel is het belangrijk om goed naar de kosten van het oversluiten te kijken, zoals een eventuele rentevergoeding en advieskosten. Vaak wordt oversluiten interessanter naarmate de rentetermijn van je huidige hypotheek binnen afzienbare tijd afloopt.

De mogelijkheden en beste opties zijn voor iedereen anders. Je huidige hypotheeksituatie, woonwensen en persoonlijke omstandigheden spelen allemaal mee. Wil je weten of jouw maandelijkse hypotheeklasten omlaag kunnen? We helpen je graag. Laat het weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HypotheekDesk maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie